Дейности, свързани с честването на 100 г. от рождението на Петър Бобев през 2014 г.

Тук публикуваме кратък отчет на дейностите, за които се чувстваме пряко отговорни. Същевременно в цялата страна имаше и ще има още много инициативи, които приветстваме и подкрепяме.

______________________________________

ОСЪЩЕСТВЕНИ ИНИЦИАТИВИ:

1. МЯСТО: Институт по рибни ресурси (Аквариум), гр. Варна. Предложението ни за представяне на творчеството на Петър Бобев на морска тематика в една от залите на Аквариума беше прието радушно от доц. д-р Даниела Клисарова, директор на Института. Изложбата се състоя в периода между 14.07.2014 и 31.07.2014 г., което съвпадна и с „рождения ден” на Аквариума – 17.07.2014 г. За изложбата съобщиха Радио „Варна”,  „Нашето детство” (http://detstvoto.net/), Клуб за фантастика и прогностика „Иван Ефремов” (http://sf-sofia.com/forum/), http://www.moreto.net/, Радио „Фокус” (http://www.focus-radio.net/), http://www.chernomore.bg/ и т.н. Събитието се осъществи с изключителното участие и материално обезпечение на всички негови етапи от инж. Емил Димов. Повече информация: тук

2. МЯСТО: „Радио Варна”. Интервю, дадено от нас на журналиста Александър Попов по повод годишнината от рождението на Петър Бобев. Излъчено по „Радио Варна” на 14.07.2014 г. от 14.40 ч.

3. МЯСТО: „Алея на книгата”, гр. Варна. Изложбата за творбите на Петър Бобев на морска тематика беше разположена в близост до централния вход на Морската градина, гр. Варна в периода между 01.08.2014 и 31.08.2014 г., като от 01.08.2014 до 10.08.2014 г. беше част от „Алея на книгата”. Повече информация: тук

НЕСЪСТОЯЛИ СЕ ИНИЦИАТИВИ, ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ НАША СТРАНА:

1. ПОЛУЧАТЕЛ: Българска Народна Банка. Предложение до БНБ за отсичане на възпоменателна монета. Получихме писмен отговор с благодарност за предложението (виж по-долу). Отсичането на подобна монета не влезе в официалния план на БНБ и съответно такава не беше отсечена. По план през 2014 г. са включени три монети: „Троянски манастир”, „Св. Пророк Илия” и „Цар Симеон Велики”.

Отговор от Българска Народна Банка - 17.04.2013

Факт е, че през 2013 г. например беше отсечена монета по случай 90 г. от рождението на великия Апостол Карамитев, което обаче не представя една от най-почитаните кръгли годишнини, като например 25, 50, 75, 100 и т.н. – и това изглежда като чист напън просто за да има отбелязване на някаква личност, свързана с българската култура.

2. ПОЛУЧАТЕЛ: Специализиран експертен съвет по маркоиздаване. Предложение до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за издаване на пощенска марка или пощенски плик. Не получихме отговор. Издаването на подобна марка или плик не влезе в официалния план на Съвета по маркоиздаване.

3. ПОЛУЧАТЕЛ: GOOGLE. Предложение до ГУГЪЛ да отбележи в началната страница на търсачката на български език събитието със специална рисунка, т.нар. „драскулка”. Не получихме отговор, а на 09.08.2014 началната страница остана със стандартното си лого. На българската страница освен отбелязване на националния празник на България, честване на мартениците на 1 март, Деня на славянската писменост и т.н., се появяваха „драскулки” например за 85 години от рождението на Одри Хепбърн, 80 години от рождението на Даяна Уайн Джоунс, 200 години от рождението на Андерс Йонас Ангстрьом, 180 години от рождението на Джон Вен; 96 години от рождението на Нелсън Мандела; 185 години от рождението на Хонинбо Шусаки, 296 години от рождението на Мария Гаетана Анези, Кубът на Рубик и т.н. известни и по-малко известни личности, събития и предмети – никой и нищо от тях не притежава общобългарски характер. Напомняме, че в един и същ ден началните страници в различни държави могат да показват различни „драскулки”. Фактът, че на 09.08.2014 в българската страница липсва „драскулка”, означава че едно евентуално честване на Петър Бобев не би могло да „влезе в противоречие” дори и с някакво друго събитие от голямо значение.

4. ПОЛУЧАТЕЛ: Списание „Биограф”. Предложение до списанието да публикува кратки биографични данни за писателя. Не получихме отговор. В броя от месец август, когато се отбелязва годишнината от рождението на Петър Бобев, основното съдържание на списанието е както следва: на корицата (и основна статия) – Елизабет Тейлър; по-обширни статии за – Никола Анастасов, Анжел Вагенщайн, Михаел Шумахер, Антъни Куин, Ани Младенова, Лиляна Стефанова, Тупак Шакур; малки статии за – Панчо Владигеров, Фердинанд Порше, Живка Гичева, Ланс Армстронг, крал Хуан Карлос, Лени Кравиц, Рафаел Надал, Михаела Филева.

5. ПОЛУЧАТЕЛ: Общински съвет, Горна Оряховица. Предложение за обявяване на Петър Бобев за почетен гражданин на Горна Оряховица по повод 100 години от рождението му. Не получихме отговор. По-късно научихме, че предложението е било гласувано, но не е прието.

______________________________________

Назад към началната страница