Александър Карапанчев

Sharj ot Dimo (2)

Дружески шарж от Димо

Александър-Карапанчев-2

Александър Георгиев Карапанчев е роден на 06.09.1951 г. в София. Писател, журналист, поет, съставител и редактор, автор на научна фантастика. Използва и псевдонимите А. Дж. Дж. Блекпънч, Алекса Джоревски, Наталия Маринова, Сандро Георгиев и др.

През 1988-1990 г. е редактор и член на редколегията на първото българско списание в жанра на въображението „ФЕП – фантастика, евристика, прогностика“. В годините 1990-1992 участва в създаването и работата на профилираните за фантастика издателства „Ролис“, „Орфия“ и „Аргус“, като в последното се труди от декември 1992 до края на 2010 г. От 2011-а е секретар на Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“.

Участва в основаването на клубовете за НФ „Златното перо“ (към списание „Космос“) и „Иван Ефремов“ (София). Член е и на Съюза на българските журналисти; на българската секция при Международната асоциация на писателите криминалисти – АІЕР; на Международната асоциация на писателите фантасти в Москва. През 1998 г. става един от основателите на фондация „Фантастика“, а по-късно – и член на управителния й съвет. Редактирал е множество книги от родни и чуждестранни автори (предимно фантасти) и е взел участие в десетки конгреси на жанра у нас и в чужбина. Влиза в редколегиите на алманасите „Ваяния“ и „ФантАstika“, както и на библиотечната поредица „Незабравимо“. Многократно е журирал фантастика – за списание „ФЕП“, за издателство „Аргус“, за младежкия конкурс на Еврокон 2004 и т.н. Пет поредни години се включва в журито, което определя наградите на Булгакон.

Умира на 15.11.2021 г. в София.

Редактор на една книга на Петър Бобев – Зъбатите демони (роман) (2015 г.)

По-изчерпателна информация може да видите в страницата за Александър Карапанчев в bgf.zavinagi.org

_______________________________________________________________________________________

Назад към „Подробен именен показалец“