Хосе Санча (Jose Maria Sancha Padros) (1908-1994)

Испански художник. Фамилията Санча е уникална в Испания – носи я един-единствен род от средиземноморския град Малага. Хосе Мария де Санча – чичо на Хосе Санча, е един от архитектите на неговото пристанище. Вуйчо му Карлос Падрос пък е сред основателите на легендарния футболен отбор “Реал” (Мадрид).

Хосе Санча се преселва доста млад в Лондон заедно с родителите си. Всяка година семейството посещава родината си. Така се случва и през 1936 г. Хосе тъкмо се връща в Испания, когато избухва Гражданската война и той няма възможност да напусне страната. Като заклет демократ младият художник взема оръжието и се бие на страната на републиканците срещу фалангистите на Франко.

След победата на Франко през 1939 г. Санча емигрира в СССР. Избира тази страна, защото нейни емисари успяват да го измъкнат от лагер за републиканци във Франция. В Съветския съюз среща голямата си любов – жени се за българката Анелия Стоянова, която учи литература там. Тя е дъщеря на филолога и литературен критик акад. Людмил Стоянов  През 1940 г. им се ражда син, когото кръщават с английското име Алън. След края на Втората световна война Хосе Санча е изпратен от съветската власт като „спящ агент” в Мексико. Задачата му е при евентуална социалистическа революция да помага на мексиканските борци за светло бъдеще. Нещата в страната на ацтеките обаче не тръгват по съветския сценарий и Санча идва в България, където междувременно са се преселили жена му и синът му. Хосе Санча работи като илюстратор и театрален сценограф. Автор е на емблемата на Сатиричния театър – кукерчето с камшика.

През 1950 г. в София се ражда дъщеря им Алисия. Въпреки че Хосе Санча, жена му и децата му се чувстват доста добре в България, той мечтае да се върне в родината си. През 1958 г. семейството се преселва в Източен Берлин. Там художникът работи като сценограф на различни филми в „Дефа филм”. Сред тях е „Звезди” по сценарий на Анжел Вагенщайн, копродукция между България и ГДР. Няколко години по-късно всички се местят в Лондон при негови роднини. Там художникът успява да получи паспорт в испанското консулство. Но за да се върне в родината си заедно с Анелия Стоянова, е принуден да сключи църковен брак с нея. В края на 60-те г. съпрузите се местят в Испания.

Умира в Испания.

Източник: Момчил Инджов, 24 часа - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1651768

Илюстрира един разказ на Петър Бобев - „Кактуси”, списание „Пламъче”, 1955 г., книжка 8

______________________________________________

Може да изпратите допълнителна информация или корекции на e-mail: info@peterbobev.eu или през формата за контакти.

_______________________________________________________________________________________

Назад към „Подробен именен показалец”