Празник на любимите автори

Неотдавна край София се проведе конвентът Теракон, посветен на „столетниците” Петър Бобев и Павел Вежинов. Той се състоя на 1 ноември 2014 г. във витошката хижа „Борова гора”, която бе специално ангажирана за това събитие.

Инициатор на тоя форум бе клубът по фантастика и прогностика „Иван Ефремов” – София. От конкретните организатори трябва да се посочат Юрий Илков-Генерала, почетен председател на клуба, Дилян Благов, настоящ председател на същия клуб, и Велик Тонев.

Първата тема на Теракона беше за живота и творчеството на Петър Бобев (1914–1997). Най-напред бе прочетено на два гласа – в ролите на питащ и на отговарящ – сборно интервю с автора на „Теао Немия” и „Жрицата на змията”. Този текст, подготвен от Александър Карапанчев, съдържаше откъси от седемте известни интервюта с писателя, които са достъпни за широката публика благодарение на специализирания сайт https://www.peterbobev.eu/. Бяха раздадени листовки с пълната книжовна библиография на Петър Бобев – дело на администраторите на сайта.

Втората част от темата за Бобев включи обзор на всички негови научнофантастични книги. Обзорът бе направен от фена, библиофила и издателя Георги Недялков. Сладкодумно, но и твърде компетентно той предложи на своите слушатели едно истинско пътешествие сред идеите, героите и богатата палитра от географски места, тъй интригуващо представени в научната фантастика на Петър Бобев.

Беше прочетена и кратка информация от Пламен Младенов, журналист, библиофил и трикратен победител в телевизионното състезание „Минута е много”. И понеже той се познава лично с дъщерята на писателя – художничката Ани Бобева, бяха съобщени някои интересни подробности около непубликуваните ръкописи на баща й и вариантите за тяхното издаване в книги.

След това с подобаващо внимание бе зачетен и другият „столетник” – Павел Вежинов (1914–1983). За неговото житие-битие и творчество темпераментно и с впечатляваща ерудиция говори Иван Величков от клуба по фантастика и прогностика „Братя Стругацки” – Пазарджик. Той дори бе донесъл внушителна сбирка от Вежинови издания, излизали през различни години. Беше раздадена и библиография на писателя, включваща негови книги, псевдоними и киносценарии.

Лекторът наблегна по-подробно върху дебютния роман на Павел Вежинов – „Синият залез”, писан преди 9.ІХ.1944, и върху повестта „Бариерата”, около която се разгоря дискусия.

Накрая се проведе търг на книги, организиран – както винаги! – от вдъхновения библиофил Юрий Илков-Генерала.

Клуб „Иван Ефремов”

_______________________________________________________________________________________

Назад към началната страница