Комикс по повестта „Позорът на Один“; художник: Ивайло Иванчев

„Позорът на Один“, нарисуван от Ивайло Иванчев и отпечатан във в. „Фют“ през 1991 г. (първата част е датирана от 1990-а), е единственият комикс по творба на Петър Бобев, който ни е известен до този момент. Освен това „Позорът на Один“ е и първата публикувана комикс серия на Ивайло Иванчев, който пък е най-младият комикс художник в България – още на 12-годишна възраст има отпечатани творби във вестник „Знаме на мира“, 1981 година. Илюстраторът понастоящем живее и работи в Австралия и беше любезен да ни отговори на няколко въпроса:

– „Позорът на Один“ е повест на Петър Бобев от 1984 г.  Как се случи така, че в началото на 90-те години започнахте да рисувате комикс по произведението? По собствена инициатива или някой ви насочи?

В края на 1990 г. си търсех работа като художник на комикси. „Дъга“ вече не излизаше след катаклизма, настъпил при „срутването“ на комунизма, а оттам и на системата за финансиране на държавните издателства.

„Фют“ беше вестниче, току-що започнало да излиза. Аз отидох в редакцията и предложих услугите си. Те се съгласиха да публикуват периодичен комикс, създаден от мен. Понеже нямах сценарист, пък и не можех да си позволя да наема (заради хумористично ниското заплащане), се наложи да измисля нещо сам. Най-доброто, което можех да направя, беше адаптация на съществуваща творба.

От малък много обичах да чета книги, а Петър Бобев беше любимият ми български автор. Невероятното му въображение, съчетано с богата ерудиция, и способността му да изгражда живи и запомнящи се образи го направиха писател, с когото израсна едно цяло поколение. Той спомогна за изграждането на много бъдещи творци.

– Познавахте ли Петър Бобев на живо?

Не познавах Бобев лично, за което съжалявам!

– Комиксът се състои само от шест страници (публикувани в 5 броя, единият от които е двоен) и не е довършен. Защо?

След няколко броя закриха вестничето, понеже беше нещо като притурка към вестник „Септемврийче“, ако не се лъжа (фактически през 1990 г. „Септемврийче“ се преименува в „Клуб 15“, а през 1992-ра окончателно спира да се издава бел. на редактора).

През 1992 г. „Фют“ започна да излиза като самостоятелно списание, защото намериха нов, частен издател. Промениха концепцията, като го насочиха към читатели от по-ниска възрастова група. Така отпаднаха „сериозните“ комикси. Затова не продължих с „Позорът на Один“, а започнах да правя неща, ориентирани към по-малките деца.

– Имаше ли други завършени, но непубликувани части, или рисувахте материалите конкретно за всеки брой?

Аз подготвях по една страница за всеки брой, така че след преориентирането на „Фют“ не съм създавал повече части.

– През 1991-ва сте били на 23 г., в началото на творческия ви път, но по мнение на читателите комиксът е оставил ярки следи в тяхното съзнание. Какво е чувството някой да си спомня с  възторг ваше произведение 24 години след издаването му, особено в динамична сфера като комикс-сериите?

Радвам се, че има хора, на които комиксът им е харесал и още си спомнят за него. След това публикувах още много творби. Участвах и в повечето опити да се създаде ново периодично списание за комикси в България, които за съжаление се оказаха неуспешни поради променящата се икономическа и социална ситуация в страната.

– Всъщност „Позорът на Один“ е първата ви публикувана комикс серия, което я прави доста специална за вас, макар и недовършена.

Да, наистина е първата. По същото време работех и по „Изгубеният свят“, но той излезе няколко месеца по-късно като самостоятелен комикс (графичен роман) (издателство „Иван Вазов“, 1991 г., по едноименния роман на Артър Конан Дойл бел. на редактора).

– С какво се занимавате към днешна дата?

Сега работя в анимацията като художник на storyboard („сюжетни сцени“), което е много близо до комикса. Освен това съм и дизайнер на продукции – също с доста допирни точки с комикса, понеже дава възможност да създаваш нови и оригинални герои и да им вдъхваш живот.

Зает съм през цялото време, понякога се занимавам с 2-3 продукции едновременно. Например в момента се трудя върху “1001 Nights” („Хиляда и една нощ“), адаптация по известното произведение, както и върху “Beat Bugs” – насочено към по-малките деца и използващо адаптирана музика на „Бийтълс“.

Април 2015 г., Сидни, Австралия

____________________________________________

Повече за Ивайло Иванчев може да научите тук

___________________________________________

Благодарим на Григор Петров, който ни насочи към информацията за комикса, както и за неоценимата му помощ при осигуряване на голяма част от визуалните материали!

Вестник-Фют,1991

Част 1 („Фют“, брой 4, януари 1991)

Позорът-на-Один---01

______________________________________________________________________________________

Част 2 („Фют“, брой 5, февруари 1991, главен редактор – Надя Христова, художествено оформление – Мариана Матева, технически редактор – Антон Спасов, Коректор – Силвия – Иванова, издател – ЕФ „НЕРИ“, София)

Позорът-на-Один---02

______________________________________________________________________________________

Част 3 („Фют“, брой 3 (6), 1991, главен редактор – Надя Христова, художествено оформление – Мариана Матева, технически редактор – Антон Спасов, Коректор – Силвия – Иванова, издател – ЕФ „НЕРИ“, София)

Позорът-на-Один---03

______________________________________________________________________________________

Част 4-5 („Фют“, брой 4-5 (7-8), 1991)

Позорът-на-Один---04
Позорът-на-Один---05

______________________________________________________________________________________

Част 6 („Фют“, брой 7 (10), 1991)

Позорът-на-Один---06

_____________________________________________

Последна редакция на страницата: 08.11.2020 г.

_______________________________________________________________________________________

Назад към „Библиография”