Карой Рейх (Карой Райх) (1922-1988)

Карой Рейх Карой Рейх 3

Карой Рейх (Karoly Reich) (08.08.1922, Балатонсемеш – 07.09.1988, Будапеща) е унгарски график, носител на наградата „Кошут“. Висшето си образование завършва в Академията за приложно и изобразително изкуство в Будапеща. Негови учители са известни творци като Йеньо Харанги, Дюла Хинц, Дьорд Конечни. Кариерата си на график започва като дизайнер на плакати, след това продължава като илюстратор.

Негови творби могат да се видят в Музея „Дери“ в Дебрецен, в Унгарската национална галерия и в Музея за литература „Петьофи“. Паната му, изработени за деца, украсяват детски институции като Града на децата във Фот, детски градини в Залаегерсег и Ракошпалота, ІІ-а детска клиника в Будапеща, Детска болница в Мишколц.
В родното си място Карой Рейх се научава да наблюдава природата, която става извор на вдъхновение за произведенията му. Вдъхновява го и ведростта и класическото спокойствие на гръцката митология. Особено е известен с илюстрациите си на книги, между които и безброй детски творби. Дълго работи за издателство „Ференц Мора“. Илюстрира близо 500 книги с много чувство и изчистени линии.
Сред най-често споменаваните в специализираната литература илюстровани от него произведения са: „Песен на песните“, „Омирови войни“, поеми на Шандор Петьофи, „Пасторал“. Отделен „жанр“ се получава, когато графиките на великия илюстратор сякаш се илюстрират от стиховете на унгарските поети, както е например в изданието „Преследване“ с графики на Карой Рейх и стихове на Ференц Юхас, Ищван Кормош и Ласло Наги. През 80-те години на ХХ век изработва и бронзови пластики.

______________________________________________

Може да изпратите допълнителна информация или корекции на e-mail: info@peterbobev.eu или през формата за контакти.

_______________________________________________________________________________________

Назад към „Подробен именен показалец”