Иван Кьосев (1933-1994)

Иван Кьосев Иван Кьосев 2

Иван Борисов Кьосев е роден на 05.02.1933 г. в Бургас. През 1957 г. завършва илюстрация във ВИИИ „Н. Павлович” при проф. Илия Бешков. Бил е член на ръководството на секция „Графика и илюстрация” към Съюза на българските художници, член на Управителния съвет на СБХ, художник в издателства „Септември” и „Свят”. Участва заедно с Борис Ангелушев в оформянето на вестник „Литературен фронт”. Бил е главен художник в издателство „Просвета” (1963-1964 г.)

Внушителното количество негови реализации в областта на илюстрацията, графичния дизайн на книгата и библиотечните оформления в най-различни жанрове (класика, детска литература, поезия, публицистика, мемоаристика и т.н.) са ненадминати по своето професионално майсторство, тематичен обхват, графична изобретателност, оригиналност, ерудиция, неповторим изследователски подход, способност за художествено превъплъщение и илюстраторска рефлексия. Автор е на шрифтове.

1965 – Международна изложба на изкуството на книгата – Лайпциг, ГДР.
1968 – Участва в Първа национална изложба на илюстрацията – София
1969 – Международна изложба-панаир на книгата – Болоня, Италия
1969 – Международна изложба на изкуството на книгата – Москва, СССР

Представя свои творби и на Международните изложби на изкуството на книгата в Братислава и Белград, както и на представителни изложби на българското изкуство по света. През1983 г. има самостоятелна изложба в СБХ, „Шипка” 6, София.

Награди:
1962 – Награда на конкурса за най-хубави книги – за илюстрациите към “Школска стряха” от Александър Муратов и към “Мечтата на Динко” от Иван Василев
1964 – Втора награда на конкурса за най-хубави книги – за илюстрациите към “Приказки” от Братя Грим, и към “Един янки в двора на крал Артур” от Марк Твен
1964 – Златен медал (заедно с издателство „Народна култура”) за цялостно представяне и сребърен медал за оформление на „Майка Кураж и нейните деца” от Бертолд Брехт от Международната изложба на изкуството на книгата в Лайпциг.
1967 – Награда за високи достижения в изкуството на българската книга за “Зюбюк” и “Оскар Уайлд”
1968 – Награда за илюстрация „Борис Ангелушев” от СБХ за цялостно представяне като график.
1968 – I награда от конкурса за най-хубаво отпечатана книга в България от обединение „Българска книга” – за “Жерминал” от Емил Зола, „Валенщайн” и „Легенда за Сибин”.
1969 и 1976 г. – Носител на Специалната годишна награда “Борис Ангелушев” на СБХ за изключителни достижения в изкуството на книгата и илюстрациите.
Носител е на редица награди за илюстрация от Националната изложба на илюстрацията и изкуството на българската книга. Носител на награди от ДКМС.
1972 – Заслужил художник.
1974 – Носител на Димитровска награда.
Награден през 1975 г. с орден „Кирил и Методий” ІІІ степен, а през 1983 г. с орден „Народна Република България” ІІ степен. Носител е на сребърен орден на труда за участие в строителството на кораба “Радецки”.

Илюстрира следните книги на Петър Бобев:
1961 – „Кактуси” (сборник с разкази)
1967 – „Галатея” (роман)

______________________________________________

Може да изпратите допълнителна информация или корекции на e-mail: info@peterbobev.eu или през формата за контакти.

_______________________________________________________________________________________

Назад към „Подробен именен показалец”