Благовеста Касабова

Благовеста Касабова 2

Благовеста Касабова е родена в гр. Козлодуй. Завършила е Девическа гимназия в Плевен и българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“. Академик в БАНИ.

Дълги години работи като редактор в издателство „Народна младеж“. Работи и като първи зам.- гл. редактор на вестник „Новият пулс“. Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат.
Автор е на повече от 15 книги, между които „Калина Малина“, „Дълг и слава“, „Първообраз на света“ , „Ръми в душата ми“ (за Мара Белчева), „Богородица на свободата“ (за Баба Тонка Обретенова), „Попътни размисли“ , „Чудотворката“ (за Фани Попова-Мутафова), „Днес и преди“ , „Минало неотминало“, „Другата страна на медала“, „Обич за обич“ (литературен анализ с Евтим Евтимов), „Неделна книга“ (в съавторство с Нина Андонова).
Носителка е на национални награди: За принос в литературата на Министерството на културата, За литературна критика на Съюза на българските писатели, приз „Калина Малина“, приз „Георги Братнов“ за публицистика, „Нешо Бончев“ (в Панагюрище) за литературна критика.

Рецензент на една книга на Петър Бобев: „Телената обеца“ (1988), повест.

______________________________________________

Може да изпратите допълнителна информация или корекции на e-mail: info@peterbobev.eu или през формата за контакти.

_______________________________________________________________________________________

Назад към „Подробен именен показалец”