Анотация за “Теао Немия” (1965 г.)

_______________________________________________________________________________________

Повест за оцеляването в дивата природа, любовта, саможертвата и възмездието. Това е историята на смелия полинезиец Теао, който при опасно дълбоководно гмуркане е загубил способността си за членоразделна реч. Заради случилото се е набеден от съплеменниците си за обладан от зъл дух и е отхвърлен от тяхното общество. Единствено несподелената любов към прекрасната Маурея го задържа на атола и му дава сили да търпи омразата на суеверните островитяни. В битката за оцеляване и набавяне на храна възниква безпрецедентната дружба между Теао и октопода Осморъкия – единствен приятел в неизмеримата му самота.

Книгата се чете на един дъх и получава най-високи оценки не само от почитателите на приключенската литература, но и от обикновено недоволната към Бобев литературна критика. Неслучайно „Теао Немия” е една от трите преиздадени приживе книги на Петър Бобев.

Творбата съдържа великолепни описания на полинезийската островна природа и най-вече на изумително разнообразната океанска флора и фауна. Върху този привидно райски фон изключително драматично изпъкват природните стихии, разноликите човешките взаимоотношения и двубоите на живот и смърт. За пореден път Петър Бобев не спестява нищо на читателя в стремежа си да опише правдиво ежедневната борба в природата. Писателят умело ни води към кулминацията – битката на Теао и Осморъкия с Бялата смърт – освирепяла акула, всяла терор в иначе обичайно гостоприемната вътрешна лагуна на атола. Един финал, който изцяло ще разруши негативното отношение на островитяните към Теао, за да заеме място в легендите им като Теао Спасителя.

Оценка от редакторите на сайта: 6 от 6 (виж класацията тук)

_______________________________________________________________________________________

Назад