Анотация за „Опалите на Нефертити” (1971 г.)

_______________________________________________________________________________________

На пръв поглед това произведение има всички необходими съставки, за да се превърне в още един великолепен приключенски роман, създаден от въображението на Петър Бобев. Действието се развива в Австралия – континент, изобилстващ с подземни богатства, като рудни изкопаеми и находища на скъпоценни камъни, някои от които носят следите на разработване още в дълбока древност. Има  предположения, че това е митичната страна Пунт на египтяните, и Офир, източникът на огромното количество злато, пристигащо в съкровищницата на библейския цар Соломон. По обратния път експедициите са спирали в Индия, откъдето са товарели подправки, сандалово дърво, пауни и маймуни. Прелюбопитната идея за наличието на древноегипетски контакти с Австралия, която се допуска и от учените, стои в основата на романа.
Както винаги Петър Бобев увлекателно описва специфичната природа и животински свят в района на развитие на своите произведения. Някои от главните герои и този път са българи – брат и сестра, всеки със свой собствен мироглед и мечти.
Романът разглежда неистовия стремеж към материално забогатяване, съпътстван от всички проявления, на които е способен човек, за да постигне тази цел. Като цяло обаче нещо липсва на творбата, за да се възприеме като напълно дообмислено цялостно произведение. Дали това е прекалено разпокъсаното действие или суховато-патетичните диалози на определени места, но в читателя остава някакво чувство на претупване на иначе чудесния сюжет, включващ откриването на находище на черни опали и сблъсък фанатизираните обитатели на тайнствен град, изграден от Нефертити, съпруга на фараона Ехнатон.
Творбата е поредно явление в българската приключенска литература, но крачка назад в творчеството на Петър Бобев.

Оценка от редакторите на сайта: 3 от 6 (виж класацията тук)

_______________________________________________________________________________________

Назад